Beste ouders/ verzorgers,

Hieronder vindt u informatie om de Cito druk die kinderen en soms ook ouders ervaren te verminderen.

‘Elke dag is belangrijk voor het lerende kind! Of het nou een uitje, een les, een methode- of citotoets is.’

Echter, op het moment dat het woord Cito klinkt, worden sommige kinderen en ouders onrustig.

Sommige ouders voelen zich te kort schieten als ze niet met hun kind gaan oefenen thuis. Heeft het zin om extra te gaan oefenen? En op welke manier kun je dan het beste oefenen? Kortom, hoe kan je je kind het beste voorbereiden op een Cito toets?

Het is niet nodig om extra te oefenen voor de Cito wanneer je vertrouwen hebt in de school en de leerkrachten en de kwaliteit van het onderwijs. Het is niet verstandig om de uitslag op te krikken door een toets te gaan trainen. Zo bereik je misschien dat je kind nu een hogere (eind)score haalt, maar je kind zal zich straks toch zonder constante oefeningen moeten redden op het Voortgezet onderwijs.

Oefenen kan wel zinvol zijn als blijkt dat een kind bij bepaalde onderdelen (bijv. spelling categorieën) lager scoort dan in zijn of haar vermogen ligt. Online zijn er veel oefeningen beschikbaar die zelfstandig gemaakt kunnen worden, maar vergeet niet dat de uitleg vaak ontbreekt op deze oefensites terwijl dat juist van groot belang is.

Voorbeelden: www.kids4cito.nl of www.leestrainer.nl) .

Afgelopen week hebben de kinderen enkele oefenopgaven Cito gemaakt om de kinderen vertrouwd te laten maken met de manier van vragen van Cito. Hierdoor kan de spanning voor de toets verminderen.

Wat u verder kan doen tijdens een toetsperiode:

Tip 1: Zorg voor voldoende nachtrust, na een uitgeslapen nacht is de concentratie van je kind beter. Kan je kind niet goed in slaap komen van de spanning? Rustig liggen op bed geeft de hersens ook al rust. Ga niet vlak voor het slapen televisie kijken of op een tablet spelen, dat maakt je hersens weer wakker.

Tip 2: Zorg voor gezond en voedzaam eten. Fruit zoals bananen staan er om bekend dat ze concentratie verhogend werken. Zeker een goed en stevig ontbijt op de dag van de toets verbetert de concentratie.

Tip 3: Maak de toets bespreekbaar, vertel je eigen ervaringen met de toets toen je zelf kind was en stel je kind gerust. Door het bespreekbaar te maken wordt de spanning ook minder. Zorg ook dat je zelf als ouder ontspannen bent, kinderen voelen het feilloos aan als ouders ook gespannen zijn.

Tip 4: Zorg voor ontspanning in de toetsweek. Na een ochtend Cito toets maken is het fijn om ‘s middags te ontspannen voor je kind. Ga samen iets leuks doen als beloning.

Tip 5: Wil je je kind goed voorbereiden en extra oefenen, begin hier op tijd mee. Ruim van te voren af en toe een oefening is beter dan 2 dagen voor de toets continue oefenen.

Tip 6: Blijf tijdens het oefenen niet hangen en steeds opnieuw oefenen bij onderwerpen die jouw kind heel lastig vindt. Kijk en bespreek ook wat er juist wel goed gaat. Sommige ouders gaan alleen nog maar oefenen op de niet beheerste vaardigheid, wat het kind juist een extra gevoel van falen en stress geeft. Kijk ook naar wat wel lukt! Op die manier ervaart een kind wel succes. De kans dat het kind dan uiteindelijk ook die ene vaardigheid in gaat zien, is zo een stuk groter. En mocht dat niet het geval zijn: het is maar een onderdeel van een hele grote toets.

Klik hier voor de CITO informatie folder